sałatki
22.01.2022
Sałatka warstwowa z kurczakiem, jajkami przepiórczymi i suszonymi śliwkami
15 min
4 porcje
Większość sałatek łuszczących się jest przygotowywana z majonezem. Postanowiłem poeksperymentować i zastąpić go oliwą z oliwek. Danie pozostaje równie smaczne, ale jednocześnie mniej kaloryczne. Ta opcja wydawała mi się świetna, spróbuj I ty!
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 400 g
- ogórki - 3 kawałki
- jaja przepiórcze (gotowane) – 8 sztuk
- suszone śliwki (bez pestek) – 60 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z kurczaka, ogórki i obrane jajka.
Opłucz suszone śliwki, włóż do rondla i zalej gorącą wodą przez 15 minut.
Odcedź, osusz suszone śliwki ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
Połóż filet z kurczaka na dnie przygotowanego naczynia. Pieprz, sól i dodaj trochę oleju.
Następne są śliwki i ogórki. Ponownie dodaj olej, pieprz i sól.
Ułóż górną warstwę z jaj przepiórczych. Wyślij gotowe danie na 40-60 minut do lodówki.
Sałatkę można ozdobić świeżymi ziołami, orzechami lub kwiatami warzyw.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy