Taką porcję sałatki można nazwać jedną z najpopularniejszych. Nie jest to zaskakujące, ponieważ proces gotowania jest niemożliwie prosty. Postaw talerz na stole, a twój zwykły posiłek zamieni się w prawdziwą ucztę. Wszystko szczegółowo w przepisie.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 350 g
- jaja przepiórcze (gotowane) – 4 kawałki
- pomidory - 2 kawałki
- ogórki kiszone - 2 kawałki
- oliwki (bez pestek) – 10 sztuk
- cebula - 1 rzecz
- sałata - 150 g
- orzechy (dowolny) – garść
- kapary - 2 łyżeczka
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet jabłkowy - 2 łyżeczka
- papryka (mielona) – do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wątróbkę drobiową, obierz z folii i osusz ręcznikami papierowymi.
Smaż wątrobę na oleju roślinnym do miękkości. Sól i pieprz przed wyłączeniem.
Pokrój pomidory, marynaty i obraną cebulę.
Wyjmij cebulę osobno i wymieszaj z octem.
Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Osusz orzechy na patelni i lekko posiekaj.
Obierz jajka przepiórcze i pokrój na pół.
Wymieszaj liście sałaty, pomidory, ogórki, marynowaną cebulę, oliwki, kapary i orzechy.
Sól, pieprz i delikatnie wymieszaj.
Ułóż sałatkę na talerzu, tworząc wieniec. Dla wygody możesz umieścić szklankę lub filiżankę na środku.
Równomiernie rozłóż jajka przepiórcze i wątróbkę drobiową.
Posyp papryką gotową sałatkę. Możesz dodatkowo ozdobić plasterkami cytryny lub świeżymi ziołami.