Świąteczny stół to świetna okazja do kulinarnych eksperymentów i poszukiwań. Jeśli lubisz dania z owoców morza, przygotuj sałatkę z ośmiornicami, warzywami i kaparami dla gości. Cóż, bardzo smaczne!
Składniki
- Ośmiornica (macki) – 350 g
- żółte pomidory - 200 g
- pomidory koktajlowe - 1 gałązka
- ogórki - 1 rzecz
- kapary - 20 g
- cytryna - 1 zrazik
- pietruszka - 2 gałązki
- ocet balsamiczny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz macki ośmiornicy, zalej zimną wodą i gotuj przez 15-20 minut. Sprawdź gotowość, przekłuwając ośmiornicę widelcem.
Wrzuć macki do durszlaka i pozostaw do spuszczenia na 3-5 minut.
Ostudzić i pokroić na małe kawałki.
Posiekaj ogórek, oba rodzaje pomidorów i pietruszkę.
W szerokiej misce połącz ośmiornicę, ogórek, oba rodzaje pomidorów, pietruszkę i kapary.
Dodaj zmielony pieprz, sól, ocet, oliwę z oliwek i wymieszaj.
Ułóż sałatkę na ładnym talerzu i podawaj z klinem cytrynowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy