sałatki 22.01.2022

Sałatka z wołowiną, funchozą i warzywami

45 min
5 porcji
Sałatka z wołowiną, funchozą i warzywami
Hihitetlin, stock.adobe.com
0

Azjaci cenią funchozę za prostotę i korzyści. Szybko wchłania aromaty i smaki. Wystarczy odrobina przypraw lub sosów, aby danie było jasne i apetyczne. Jest to często używane podczas przygotowywania sałatek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i dobrze zrumień wołowinę ze wszystkich stron.

Wlej 200 ml gorącej wody, przykryj i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Ostudź gotową wołowinę i pokrój jeszcze drobniej.

Gotuj zieloną fasolkę przez 4 minuty w osolonej wodzie.

Wrzuć do durszlaka i skrop sokiem z cytryny.

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz zimną wodą.

Pokrój pomidory i obraną paprykę.

Obierz imbir i zetrzyj.

Połącz funchozę, wołowinę, zieloną fasolkę, paprykę, imbir i pomidory.

Dodaj sos Worcester, olej sezamowy, ocet ryżowy i wymieszaj. Przed podaniem sałatkę należy parzyć przez 30 minut w lodówce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy