Azjaci cenią funchozę za prostotę i korzyści. Szybko wchłania aromaty i smaki. Wystarczy odrobina przypraw lub sosów, aby danie było jasne i apetyczne. Jest to często używane podczas przygotowywania sałatek.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- wołowina (polędwica) – 200 g
- fasolka szparagowa - 100 g
- pomidory koktajlowe - 100 g
- papryka - 1 rzecz
- imbir - 10 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- sos Worcester - 1 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Rozgrzej olej roślinny na patelni i dobrze zrumień wołowinę ze wszystkich stron.
Wlej 200 ml gorącej wody, przykryj i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Ostudź gotową wołowinę i pokrój jeszcze drobniej.
Gotuj zieloną fasolkę przez 4 minuty w osolonej wodzie.
Wrzuć do durszlaka i skrop sokiem z cytryny.
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Pokrój pomidory i obraną paprykę.
Obierz imbir i zetrzyj.
Połącz funchozę, wołowinę, zieloną fasolkę, paprykę, imbir i pomidory.
Dodaj sos Worcester, olej sezamowy, ocet ryżowy i wymieszaj. Przed podaniem sałatkę należy parzyć przez 30 minut w lodówce.