Zróbmy dziś sałatkę z krewetek, pomidorów cherry i orzechów nerkowca. Suszone orzechy przez kilka minut w piekarniku, aby stały się bardziej aromatyczne. Przepis wykorzystuje schłodzone krewetki. Wydają mi się smaczniejsze, a ty sam decydujesz.
Składniki
- krewetki (schłodzone) – 500 g
- Mieszanka sałatek - 150 g
- pomidory koktajlowe - 200 g
- oliwki (bez pestek) – Polbank
- bazylia - 3 gałązki
- Limonka - 1 rzecz
- nerkowce (suszone) – garść
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
- sól morska - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz i skrop sokiem z cytryny.
Wymieszaj sałatki, opłucz bazylię, strząśnij z wody i rozerwij rękami.
Pokrój pomidory i oliwki, jak chcesz.
Opłucz wapno wrzącą wodą i pokrój w małe kliny.
Połącz sałatkę, bazylię, krewetki, oliwki, pomidory i orzechy nerkowca.
Dodaj sól, oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.
Ułóż gotową sałatkę na talerzu, posyp mielonym pieprzem i podawaj z klinem limonki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy