Steki wołowe tworzą doskonałe sałatki. Nadają się na specjalną okazję i przypadną do gustu nawet wyrafinowanym smakoszom. Spróbuj wybrać kawałki mięsa o pożądanej grubości, w przeciwnym razie trudno będzie osiągnąć idealne usmażenie.
Składniki
- wołowina (stek) – 350 g
- rukola - 200 g
- pomidory koktajlowe - 250 g
- parmezan - 100 g
- masło - 40 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
- sól morska - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz stek wołowy i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Posyp mięso solą morską, mielonym pieprzem i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Roztop masło na patelni i smaż stek przez 3 minuty z obu stron na szybkim ogniu. Dostosuj czas pieczenia do swoich upodobań.
Połóż gotowy stek na desce i pokrój.
Przekrój pomidory koktajlowe na pół.
Pokrój parmezan w cienkie plasterki.
Połącz rukolę, pomidory koktajlowe, wołowinę i parmezan.
Dodaj zmielony pieprz, sól, oliwę z oliwek i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy