Tradycyjnie w sałatkach azjatyckich używa się octu ryżowego, ale lubię go bardziej z sokiem z limonki. Nadaje potrawie łagodniejszy smak i oczywiście pyszny aromat. Gotuj według tego przepisu i przekonaj się o wszystkim z własnego doświadczenia.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- mięso mielone - 150 g
- Mango (dojrzały) – 1 rzecz
- Limonka - 1 rzecz
- rukola - 20 g
- orzeszki ziemne (pieczony) – garść
- Olej roślinny - 2 art.
- sos sojowy - 1 art.
- mielony imbir - do smaku
- Sol - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Smaż mięso mielone na oleju roślinnym do miękkości.
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Rozerwij rukolę na kawałki rękami.
Obierz Mango i pokrój na małe kawałki.
Połącz funchozę, pieczone mięso mielone, mango i rukolę.
Wyciśnij sok z limonki do osobnego pojemnika.
Dodaj zmielony imbir, sól i sos sojowy.
Wlej przygotowany sos do sałatki, dodaj orzeszki ziemne i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy