Obfity i aromatyczny bulion wieprzowy to wspaniała baza do barszczu i innych bogatych, gęstych zup. Doskonale nadaje się do przepisów kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza chińskiej. W takim przypadku wystarczy każda część tuszu do rzęs.
Składniki
- wieprzowina (na kości) – 750 g
- marchew - 100 g
- cebula - 120 g
- czosnek - 2 ząbki
- pietruszka - 15 g
- koperek - 15 g
- woda - 2 L
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz - 10 groszek
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij wieprzowinę wodą, zagotuj i usuń pianę.
Dodaj obraną cebulę, marchewkę, czosnek i całe zioła.
Gotuj bulion na małym ogniu przez 1-1, 5 godziny. W razie potrzeby dodaj wodę.
15 minut przed końcem dodaj liść laurowy, sól i pieprz.
Aby bulion był czysty i klarowny, przecedź go przez podwójnie złożoną gazę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy