Ta pyszna i zdrowa zupa pomidorowa jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po ugotowaniu tego dania według klasycznej włoskiej receptury możesz łatwo osiągnąć nowe smaki, dodając różne składniki.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na skórze, zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Następnie obierz, usuń środek i pokrój w średnią kostkę.
Obierz cebulę, drobno posiekaj. Smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor.
Dodaj posiekane pomidory do podsmażonej cebuli. Dusić na średnim ogniu, aż krojenie wypuści sok.
Sól, pieprz masę i dodaj trochę wody. Jeśli odczuwasz wyraźną kwaskowatość, dodaj cukier do smaku. Opcjonalnie można również dodać czosnek, bazylię, oregano lub inne ulubione przyprawy.
Dusić na małym ogniu przez 10 minut.
Wlej gotową masę pomidorową do miski blendera i puree do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową zupę pomidorową przecier wlać na gorąco do talerzy, udekorować bazylią, mielonym czarnym pieprzem itp. podawać z grzankami lub grzankami z czosnkiem.