Aby przygotować tę sałatkę, będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość. Bakłażany, mięso i cebula są smażone osobno, co ostatecznie zajmuje dużo czasu. Możesz przyspieszyć proces równolegle smażąc składniki na różnych patelniach.
Składniki
- wieprzowina - 200 g
- bakłażany (małe) – 2 kawałki
- cebula (duży) – 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Mieszanka sałatek - 200 g
- ocet jabłkowy - 1 art.
- Olej roślinny - 60 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w cienkie paski.
Podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego na patelni i smaż wieprzowinę przez 20 minut na średnim ogniu.
Obierz cebulę i posiekaj.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1 minutę.
Dodaj cukier, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Pokrój bakłażany i namocz w osolonej wodzie przez 10-15 minut.
Odcedź i dokładnie osusz każdy kawałek ręcznikami papierowymi.
Smaż bakłażany na pozostałym oleju roślinnym przez 5 minut.
Dodaj czosnek, sos sojowy, sól przepuszczoną przez prasę i wyłącz ogrzewanie po 1 minucie.
Połóż bakłażany na osobnym talerzu i skrop octem.
Połącz sałatkę, bakłażana, wieprzowinę i smażoną cebulę.
Dodaj sól, dopraw oliwą z oliwek i wymieszaj.