Czy Mogę dodać gotowaną kukurydzę do sałatki zamiast kukurydzy w puszkach? Oczywiście, że tak! Doskonale komponuje się z dowolnymi warzywami – na przykład z wiśniami, awokado i fioletową cebulą. A jeśli robisz sałatkę na pikniku, możesz upiec kolby na grillu.
Składniki
- kukurydza - 2 kawałki
- pomidory koktajlowe - 300 g
- szpinak - 50 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- awokado - 1 rzecz
- Limonka - 0,5 kawałki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sól - 0,5 CZ. l.
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj kukurydzę do miękkości – to około 15 minut dla młodych kolb. Lekko ostudź i odetnij ziarna ostrym nożem.
Pokrój wiśnie na pół, a cebulę i awokado pokrój w drobną kostkę. Dodaj umyty szpinak.
Połącz sok z limonki, oliwę z oliwek i przyprawy, polej warzywa i delikatnie wymieszaj sałatkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy