Sałatka & 171; bransoletka z granatu&187; z wędzonym kurczakiem i orzechami
Lista moich ulubionych świątecznych sałatek zaczyna się od "Bransoletki z granatów". Przygotowuję go z różnych produktów, układając warstwami i dekorując ziarnami granatu. Moja rodzina najbardziej lubi wersję z wędzonym kurczakiem i orzechami włoskimi.
Składniki
- wędzony kurczak - 250 g
- Burak (gotowane) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 3 kawałki
- marchew (gotowane) – 150 g
- orzechy włoskie - garść
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- granat - 1 rzecz
- majonez - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wędzonego kurczaka na małe kawałki.
Obierz buraki, ziemniaki i marchewkę, zetrzyj na grubej tarce.
Wysuszyć orzechy na patelni i zmielić w blenderze.
Ostrożnie pokrój Granat na cztery części i podziel na ziarna.
Umieść szklankę na środku szerokiego talerza. To nada sałatce kształt pierścienia.
Ułóż warstwę ziemniaków, posyp pieprzem, solą i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż kurczaka zmieszanego z orzechami i marchewką. Ponownie dodaj sól, pieprz i majonez.
Rozłóż buraki równomiernie, dostosowując kształt sałatki. Posmaruj majonezem ze wszystkich stron.
Udekoruj ziarnami granatu, układając je grubo na całej powierzchni. Ostrożnie wyjmij szklankę i włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny.