Popularna amerykańska sałatka. Czego tu nie ma: liście sałaty, warzywa, jajka, ser, a nawet smażony boczek. Apetyczne danie można podawać osobno i wystarczy na obfitą przekąskę. Wygrana-wygrana na każde wakacje!
Składniki
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ser (solidny) – 100 g
- boczek - 100 g
- pomidory - 150 g
- cebula fioletowa - 2 kawałki
- zielony groszek (w puszkach) – Polbank
- sałata - pół
- czosnek - 2 ząbki
- majonez - 150 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozerwij liście sałaty rękami na małe kawałki.
Pokrój pomidory, obrane jajka i cebulę w pierścienie.
Zetrzyj ser, wymieszaj z posiekanym czosnkiem i majonezem.
Boczek pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na suchej patelni.
Ułóż liście sałaty, pomidory, groszek, jajka i cebulę warstwami. Po każdej warstwie dodaj sól i mielony pieprz do smaku.
Ułóż warstwę sera z majonezem, spłaszcz i dodaj kawałki boczku. Włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy