Nierzadko sałatki mięsne są przygotowywane w celu zastąpienia pełnego posiłku. Dziś proponuję wypróbować przepis ze smażoną wołowiną. Mięso okaże się bardziej miękkie, jeśli usmażysz je na szybkim ogniu, a na koniec przykryjesz pokrywką na kilka minut.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 400 g
- pieczarki - 200 g
- sałata - 200 g
- pomidory koktajlowe - 150 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- Olej roślinny - 4 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet balsamiczny - 2 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Rozgrzej połowę oleju roślinnego na patelni, włóż wołowinę i smaż do miękkości.
Pokrój pomidory, pieczarki, pomidory i pieczoną wołowinę.
Fioletową cebulę obrać, pokroić i skropić octem balsamicznym.
Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Na pozostałym oleju roślinnym usmaż pieczarki. Wystarczy 12-15 minut.
Połącz wołowinę, pieczarki, cebulę, pomidory i liście sałaty.
Dodaj sól, mielony pieprz, oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.
Do gotowego dania można dodać sezam, ostrą paprykę i sos sojowy.