Jeśli próbowałeś azjatyckich potraw w restauracjach, prawdopodobnie próbowałeś gotować je w domu więcej niż raz. Oferuję bardzo prosty, sprawdzony przepis na tajską sałatkę Funchoza. Wszystkie niezbędne składniki można kupić w każdym dużym supermarkecie.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- czerwona ryba (lekko solony) – 100 g
- ogórki - 2 kawałki
- papryka (średni) – 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Sezam - 1 łyżeczka
- olej sezamowy - 30 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Pokrój czerwoną rybę, ogórki i obraną paprykę.
Sezam suszyć przez kilka minut na patelni.
Wymieszaj funchozę, czerwoną rybę i warzywa.
Osobno wymieszaj olej sezamowy, ocet ryżowy, sól, mielony imbir i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sezam, przygotowany dressing do sałatki i wymieszaj. Zaparz naczynie w lodówce przez 20-30 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy