Klasyczna turecka przekąska z fasolą, papryką i przyprawami spodoba się miłośnikom pikantnych potraw. Ponadto sałatka jest bardzo satysfakcjonująca ze względu na rośliny strączkowe, więc łatwo zastąpi danie główne.
Składniki
- fasola (gotowany) – 300 g
- pomidory - 3 kawałki
- papryka - 2 kawałki
- cebula fioletowa - 2 kawałki
- szczypiorek - 0.5 pęczek
- pietruszka - 1 pęczek
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- papryka - 1 CZ. l.
- ostra czerwona papryka - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej ugotuj fasolę do miękkości i pozwól jej ostygnąć.
Pokrój pomidory i paprykę na kawałki mniej więcej wielkości fasoli.
Posiekaj cebulę, czosnek, szczypiorek i natkę pietruszki.
Dopraw sałatkę oliwą z oliwek z sokiem z cytryny. Dopraw papryką i pieprzem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy