Ta oszałamiająca Francuska sałatka będzie ozdobą każdego stołu. Pomimo dużej liczby składników, jego przygotowanie zdecydowanie nie można nazwać skomplikowanym. Dokładnie przestudiuj procedurę, przygotuj składniki, a odniesiesz sukces!
Składniki
do sałatki:
- czerwona ryba (gotowane) – 300 g
- jaja kurze (gotowane na miękko) – 4 kawałki
- ziemniaki (gotowane) – 200 g
- ogórki (średnie) – 3 kawałki
- pomidory - 150 g
- fasolka szparagowa - 150 g
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- kapary - 2 łyżeczka
- Zieleń - 50 g
- woda (filtrowane) – 1,5 L
do tankowania:
- oliwa z oliwek - 4 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- ocet winny - 1 art.
- musztarda - 1 CZ. l.
- miód - 1 CZ. l.
- czosnek - 1 ząbek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj zieloną fasolę w osolonej wodzie przez 4 minuty.
Pokrój pomidory, ogórki, ryby, ziemniaki i fasolę.
Obierz jajka i pokrój na ćwiartki.
Połącz warzywa, ogórki, pomidory, ziemniaki, ryby, oliwki, kapary i zieloną fasolkę.
Osobno wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, ocet, sok z cytryny, miód i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj zmielony pieprz, sól do mieszanki i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Polej przygotowanym dressingiem sałatkę. Na wierzch ułóż posiekane jajka.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy