Wiele osób gotuje "mimozę" z konserwami rybnymi. A co, jeśli zastąpisz je łososiem? Zwykłe danie natychmiast się zmienia i staje się smaczniejsze. Pojawiają się pewne nuty wyrafinowania i szlachetności. Taką sałatkę można postawić na świątecznym stole.
Składniki
- łosoś (puszka w oleju) – 250 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ser (solidny) – 80 g
- ziemniaki (gotowany) – 300 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- mielona kolendra - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 4 art.
- żurawina (do dekoracji) – garść
- pietruszka (do dekoracji) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj.
Łosoś w puszce wraz z masłem ułożyć na talerzu i rozgnieść widelcem.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Zetrzyj ser, obrane ziemniaki i marchewkę.
Za pomocą pierścienia do gotowania ułóż sałatkę warstwami na szerokim talerzu. Najpierw ułóż ziemniaki, pieprz i sól.
Następnie ułóż łososia i cebulę. Posyp zmieloną kolendrą i solą.
Dodaj warstwami marchewki, twardy ser i białka zmieszane z majonezem.
Posyp grubo żółtkami na wierzchu, udekoruj natką pietruszki i żurawiną. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę.