
Sałatki to świetne pole do eksperymentów kulinarnych. Można je przygotować z szerokiej gamy produktów, wybierając kombinację według własnych upodobań. Na przykład ostatnio podobała mi się sałatka z krewetkami, kukurydzą i pomidorami.
Składniki
- krewetki (gotowane) – 400 g
- kukurydza (puszka) – Polbank
- żółte pomidory (średnie) – 2 kawałki
- pomidory koktajlowe - 200 g
- sałata - 2 listek
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- masło - 30 g
- olej kukurydziany - 3 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schłodzone krewetki opłucz wrzącą wodą i obierz skorupki.
Roztop masło na patelni, dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty.
Odwróć na drugą stronę, wyciśnij czosnek przez prasę, posyp ziołami prowansalskimi i solą.
Opłucz liście sałaty, strząśnij z wody i rozerwij ręce na małe kawałki.
Pokrój żółte pomidory i wiśnie, obraną fioletową cebulę.
Wymieszaj liście sałaty, oba rodzaje pomidorów, cebulę, krewetki i umytą kukurydzę.
Dodaj sól, mielony pieprz, olej kukurydziany i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj sałatkę specjalnymi szczypcami.