Bardzo smaczna i aromatyczna zupa puree uzyskuje się przez zmieszanie groszku i soczewicy. Wolę czerwony, ponieważ nadaje przyjemny pomarańczowy akcent gotowemu daniu. Mówię Ci, jak gotować takie piękno w powolnej kuchence.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej moczyć groszek przez kilka godzin. Opłucz go i soczewicę.
Ubij żółtko mlekiem.
Drobno posiekaj cebulę i smaż na maśle w powolnej kuchence przez około 7-10 minut w trybie smażenia.
5 minut przed końcem dodaj mąkę do cebuli i wymieszaj.
Odłóż cebulę i dodaj groszek i soczewicę do miski, zalej bulionem i wodą, dodaj marchewkę.
Gotuj wszystko przez 40 minut pod przykryciem w trybie zupy.
5 minut przed końcem dodaj mleko z żółtkiem i dopraw do smaku.
Zmiel gotową zupę blenderem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy