Kimchi to tradycyjne koreańskie danie, a także coś pomiędzy sałatką a przystawką. Wszystko zależy od tego, jakiego przepisu się trzymasz. Dziś chcę podzielić się moją ulubioną opcją z zieloną cebulą.
Składniki
- kapusta pekińska - 1 Kochan
- skrobia kukurydziana - 3 art.
- szczypiorek - 1 pęczek
- papryka - 300 g
- Chili - 200 g
- imbir (root) – 2 cm
- czosnek - 5 ząbki
- kolendra - 1 CZ. l.
- sos rybny - 50 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 4 art.
- woda - 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grubo posiekaj kapustę pekińską, sól i pozostaw na 40-60 minut.
Wymieszaj wodę ze skrobią i podgrzej, aby trochę zgęstniała.
Zmiel w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa paprykę, chili, imbir i czosnek.
Pokrój zieloną cebulę.
Opłucz kapustę, osusz i dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki.
Wlej schłodzoną wodę i pozostaw sałatkę do marynowania. Najlepiej przynajmniej na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy