Ten przepis zaskakuje różnorodnością składników, ale wszystkie cudownie ze sobą współgrają. Marynowane buraki dodają smaku potrawie. Najlepiej sprawdza się ze słodkim warzywem odmiany winegret.
Składniki
- tuńczyk (w puszkach) – 1 Bank
- Funchoza - 100 g
- pomidory - 1 rzecz
- Burak (vinaigrette) – 150 g
- kapusta morska (marynowany) – 150 g
- sałata - pół
- Olej roślinny - 3 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- mielona kolendra - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- woda (gotowany) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Wyjmij tuńczyka ze słoika i rozgnieć widelcem.
Obierz buraki i zetrzyj na drobnej tarce.
Wymieszaj buraki z sokiem z cytryny i mieloną kolendrą. Przykryj folią spożywczą i odłóż na 15 minut.
Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.
Pokrój pomidora w drobną kostkę.
Połącz liście sałaty, kapustę morską, tuńczyka, buraki, funchozę i pomidora.
Dodaj zmielony pieprz i sól do smaku.
Dopraw sałatkę olejem roślinnym i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy