Wydaje mi się, że horyzonty gastronomiczne muszą być stale poszerzane. Z tego powodu często próbuję nowych przepisów. Ostatnio robiłam tę azjatycką sałatkę. Podobało mi się nie tylko ja, ale także moja rodzina. Radzę spróbować tego ciekawego Dania!
Składniki
- Funchoza - 250 g
- szynka - 100 g
- kukurydza (puszka) – Polbank
- ogórki - 100 g
- imbir - 10 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko (ciepły) – 3 art.
- ocet ryżowy - 3 art.
- olej sezamowy - 1 art.
- masło - 20 g
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozbij jajka do miski i Posol.
Dodaj ciepłe mleko i lekko ubij wszystko widelcem.
Roztop masło na patelni i wlej masę jajeczną. Gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut.
Pokrój gotowy omlet w cienkie kostki.
Zalej Funchozę wrzącą wodą i przykryj przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.
Posiekaj ogórki i szynkę.
Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce.
Połącz funchozę, omlet, ogórki, szynkę, imbir i umytą kukurydzę.
Na osobnym talerzu połącz ocet ryżowy, olej sezamowy i sól.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj. Przed podaniem naczynie należy odstawić do lodówki na 30 minut.