Spróbuj tej sałatki, a będziesz mile zaskoczony niezwykłą kombinacją smaków. Ponadto takie danie jest bardzo przydatne, dlatego często jest zawarte w menu dietetycznym. Oprócz sezamu możesz dodać nasiona lnu, dyni lub trochę prażonych orzechów.
Składniki
- kalmary (gotowane) – 300 g
- Ośmiornica (gotowane) – 250 g
- awokado (Dojrzałe) – 1 rzecz
- cebula fioletowa - pół
- sok z cytryny - 1 art.
- ocet winny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- Sol - do smaku
- Sezam - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Pokrój fioletową cebulę w cienkie półpierścienie, opłucz, wymieszaj z cukrem i octem winnym.
Pokrój kalmary i ośmiornice.
Sezam suszyć przez kilka minut na patelni.
Połącz awokado, marynowaną cebulę i owoce morza.
Dodaj sól, oliwę z oliwek i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy