W sezonie zimowym, kiedy brakuje świeżych warzyw, przychodzi czas na francuskie sałatki. Sałatka Mimoza jest jedną z moich ulubionych. Gotuję go z tuńczykiem. Radzę nie spuszczać płynu z konserw – aby danie było bardziej soczyste.
Składniki
- tuńczyk (w puszkach) – 400 g
- jaja kurze (gotowane) – 5 sztuk
- ziemniaki (gotowany) – 300 g
- marchew (gotowane) – 200 g
- cebula - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka - 1 gałązka
- majonez - 120 ml
- woda (wrząca woda) – 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż tuńczyka na talerz i rozgnieć widelcem.
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj.
Obierz cebulę, pokrój i spłucz wrzącą wodą.
Obierz ziemniaki, marchewki i zetrzyj na grubej tarce.
Połóż połowę ziemniaków równą warstwą na szerokim talerzu. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż tuńczyka w puszce, cebulę i białka zmieszane z majonezem.
Rozłóż marchewki równomiernie. Ponownie pieprz, sól i dodaj trochę majonezu.
Grubo posyp żółtkami, udekoruj natką pietruszki i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy