sałatki 22.01.2022

Sałatka & 171; Mimoza & 187; z tuńczykiem

20 min
8 porcji
Sałatka
Alena, stock.adobe.com
0

W sezonie zimowym, kiedy brakuje świeżych warzyw, przychodzi czas na francuskie sałatki. Sałatka Mimoza jest jedną z moich ulubionych. Gotuję go z tuńczykiem. Radzę nie spuszczać płynu z konserw – aby danie było bardziej soczyste.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż tuńczyka na talerz i rozgnieć widelcem.

Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj.

Obierz cebulę, pokrój i spłucz wrzącą wodą.

Obierz ziemniaki, marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

Połóż połowę ziemniaków równą warstwą na szerokim talerzu. Sól, pieprz i posmaruj majonezem.

Następnie ułóż tuńczyka w puszce, cebulę i białka zmieszane z majonezem.

Rozłóż marchewki równomiernie. Ponownie pieprz, sól i dodaj trochę majonezu.

Grubo posyp żółtkami, udekoruj natką pietruszki i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy