
Jedną z najsmaczniejszych i najbardziej wyrafinowanych odmian Oliviera jest Olivier z językiem. Zajmie to więcej czasu, ponieważ język musi być najpierw ugotowany. Ale wynik jest zdecydowanie wart wysiłku – jest bardzo dobry.
Składniki
do sałatki:
- język wołowy - 1 rzecz
- jaja kurze - 7 sztuk
- ogórki - 2 kawałki
- zielony groszek - 400 g
- ogórki kiszone - 2 kawałki
- ziemniaki - 5 sztuk
- cebula - 1 rzecz
do tankowania:
- oliwa z oliwek - 250 ml
- musztarda Dijon - 1 art.
- żółtka - 1 rzecz
- ocet winny (biały) – 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij język wodą, zagotuj, osusz i opłucz język.
Napełnij czystą wodą i gotuj do miękkości przez półtorej godziny. Możesz dodać przyprawy do bulionu.
Pozwól językowi ostygnąć, obrać i pokroić w kostkę.
Gotuj ziemniaki, marchewki i jajka osobno, aż będą ugotowane, również ostudź.
Pokrój wszystkie składniki sałatki w kostkę.
Jeśli groszek jest zamrożony-zalej wrzącą wodą.
Wymieszaj sałatkę.
Ubij wszystkie składniki dressingu w blenderze i wymieszaj z Olivierem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy