Odrzuć śmieciowe jedzenie już dziś! Daj dzieciom z sąsiedztwa wszystko, co słodkie, a na obiad przygotuj zdrową zupę dyniową z komosą ryżową i szpinakiem. Warto spróbować tylko jednej łyżki tego przepysznego dania i po prostu nie da się go utrzymać.
Składniki
- komosa ryżowa - 100 g
- Dynia - 300 g
- szpinak - pół
- cebula - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej komosę ryżową do małego pojemnika, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Obierz dynię i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Obierz cebulę i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj dynię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 7-10 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby warzywa były równomiernie smażone ze wszystkich stron.
Wlej komosę ryżową, smaż z dynią do wrzącej wody i gotuj przez 15 minut.
Rozerwij szpinak rękami na pół i dodaj do garnka z zupą.
Sól, pieprz i zdejmij z ognia. Zaparz gotową zupę pod przykryciem przez 20 minut.