Warstwowa sałatka "Mimoza", ozdobiona żółtkami i zielenią - zawsze wygląda bardzo jasno i pięknie. Możesz go ugotować przynajmniej na każdy dzień, nawet na świąteczny stół lub urodziny. Opowiadam prosty przepis-zarówno łatwy, jak i pyszny!
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 240 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 80 ml
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- szczypiorek (do dekoracji) – 2 stem
- koperek (do dekoracji) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyjmij konserwy rybne ze słoika i rozgnieć widelcem.
Oczyść jajka ze skorupek, podziel na białka i żółtka.
Zetrzyj żółtka, drobno posiekaj białka nożem.
Obierz ugotowane ziemniaki i marchewki, zetrzyj na grubej tarce.
Posiekaj koperek, zieloną cebulę i obraną cebulę.
Połóż ziemniaki, sól, pieprz na dnie talerza i dodaj majonez.
Ułóż marchewki, konserwy rybne i cebulę warstwami. Ponownie dodaj majonez.
Posyp białkami, a następnie żółtkami. Na górze powinien być jednolity żółty kolor.
Udekoruj sałatkę gałązką koperku i zieloną cebulą. Pozostaw na 2 godziny w lodówce przed podaniem.