
Różnorodność przepisów Oliviera nadal zaskakuje - stosuje się różne rodzaje mięsa, a następnie ciekawe dodatki. Tym razem proponuję zrobić Oliviera z marynowanymi pieczarkami. Doskonale zastępują ogórki. Sałatka jest umiarkowanie słona, kwaśna i soczysta.
Składniki
- wołowina (gotowane) – 300 g
- pieczarki (marynowane) – 250 g
- zielony groszek (w puszkach) – 1 Bank
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- majonez - 220 ml
- Zieleń (różna) – 3 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę, marchewkę, ziemniaki, jajka i pieczarki w kostkę tej samej wielkości.
Zielony groszek wrzuć do durszlaka, opłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz na ręczniku papierowym.
Wymieszaj mięso, marchewkę, ziemniaki, jajka, groszek i pieczarki w głębokiej misce.
Sól, pieprz i dodaj majonez. Delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką.
Ułóż Oliviera zjeżdżalnią na ładnym talerzu i posyp drobno posiekanymi ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy