
Bardzo niezwykła i pyszna sałatka. Do gotowania nie potrzebujesz warzyw, tylko kalmary i ośmiornice. W razie potrzeby możesz dodać trochę świeżej kolendry lub pietruszki. Przed podaniem sałatkę należy zaparzyć w lodówce.
Składniki
- kalmary - 3 tusze
- Ośmiornica (płytkie) – 10 sztuk
- czosnek - 2 ząbki
- sos pomidorowy - 3 art.
- ocet winny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj tusze kalmarów w osolonej wodzie przez 2 minuty i połóż na talerzu do ostygnięcia.
W osobnym rondlu gotuj ośmiornice przez 7 minut.
Pokrój schłodzone kalmary w pierścienie.
Połącz kalmary, ośmiornice i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sól, mielony pieprz, olej, ocet winny i sos pomidorowy.
Wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy