Sałatka "grecka" jest przygotowywana od kilkunastu lat. W nowoczesnych przepisach dodaje się tam więcej zieleni, stosuje się różne dodatki i sosy. Sok z cytryny w połączeniu z pikantną musztardą nadaje sałatce oryginalny smak.
Składniki
do sałatki:
- ogórki (średnie) – 2 kawałki
- pomidory koktajlowe - 150 g
- papryka - 1 rzecz
- sałata - 2 listek
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- oliwki (bez pestek) – garść
- feta - 100 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
do tankowania:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz oregano, oliwę z oliwek, musztardę i sok z cytryny. Odłóż opatrunek na 5 minut na bok.
Pokrój ogórki, fetę, pomidory, obraną cebulę i paprykę.
Rozerwij liście sałaty rękami na małe kawałki.
Połącz warzywa, fetę, oliwki i liście sałaty.
Sól, pieprz, wlej przygotowany sos i wymieszaj sałatkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy