W klasycznym przepisie zaleca się gotowanie sałatki z gotowanym kurczakiem. Postanowiłem poeksperymentować i ugotować chudą wersję bez mięsa. Nawet w tym wykonaniu "bransoletka z granatu" okazała się niesamowicie smaczna!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki, ziemniaki, marchewki obrać i zetrzeć.
Obierz cebulę, posiekaj i wymieszaj z octem jabłkowym.
Ostrożnie pokrój granat i podziel na ziarna.
Umieść szklankę na środku szerokiego talerza. Pozwoli to nadać sałatce kształt pierścienia.
Połóż połowę ziemniaków, sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż warstwę cebuli i marchewki. Ponownie dodaj sól, pieprz i majonez.
Rozłóż pozostałe ziemniaki i buraki równomiernie warstwami. Pieprz, sól i posmaruj majonezem ze wszystkich stron.
Udekoruj sałatkę ziarnami granatu, układając je grubo na całym obwodzie.
Wyjmij szklankę i włóż gotowe naczynie do lodówki na 1,5 godziny.