![Sos tatarski Sos tatarski](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/14008/9ffb91f8ff028087237568f6ce1824dc.jpg)
Koneserzy kuchni francuskiej dobrze znają ten sos. Najczęściej Tatar podaje się z grillowaną lub pieczoną rybą, ale można go również uzupełnić wieloma daniami mięsnymi. Jako przekąskę czasami możesz położyć na stole sos z frytkami, chlebem lub tortillami.
Składniki
- żółtka (gotowane na twardo) – 2 kawałki
- śmietana - 200 ml
- kapary - 1 art.
- ogórki kiszone - 100 g
- musztarda - 1 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj ogórki kiszone i kapary.
![Sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1 Sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/14008/60ff73d68180b8bdf24b6e5f3b7da3a4.jpg)
Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem lub rozdrobnij rękami.
![Sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2 Sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/14008/1939157627cbd25a29b792908ffc6200.jpg)
Połącz ogórki, śmietanę, żółtka, sok z cytryny i musztardę.
![Sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3 Sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/14008/1f9655cc0f28ac9ac1b27faa29b32f95.jpg)
Dodaj sól i mielony pieprz do smaku. Wymieszaj i wyślij sos do lodówki na 1 godzinę.
![Sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4 Sos tatarski: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/14008/b7bb9d5a05d66d3dff96c7a440d77bf2.jpg)
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy