Koneserzy kuchni francuskiej dobrze znają ten sos. Najczęściej Tatar podaje się z grillowaną lub pieczoną rybą, ale można go również uzupełnić wieloma daniami mięsnymi. Jako przekąskę czasami możesz położyć na stole sos z frytkami, chlebem lub tortillami.
Składniki
- żółtka (gotowane na twardo) – 2 kawałki
- śmietana - 200 ml
- kapary - 1 art.
- ogórki kiszone - 100 g
- musztarda - 1 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj ogórki kiszone i kapary.
Ugotowane żółtka rozgnieć widelcem lub rozdrobnij rękami.
Połącz ogórki, śmietanę, żółtka, sok z cytryny i musztardę.
Dodaj sól i mielony pieprz do smaku. Wymieszaj i wyślij sos do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy