sosy 08.05.2023

sos słodko-kwaśny

15 min
4 porcje
Sos słodko
0

W kuchni azjatyckiej bardzo często stosuje się sos słodko-kwaśny. Przygotowuje się go na bazie octu ryżowego i koncentratu pomidorowego. Bardzo szybki, prosty i niesamowicie smaczny. Lubię podawać sos z pieczoną kaczką lub grillowanym mięsem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść skrobię w wodzie i wlej do małej chochli.

Sos słodko: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj wszystkie pozostałe składniki i gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż sos zgęstnieje.

Sos słodko: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Całkowicie ostudź sos i wstaw do lodówki na 6-8 godzin.

Sos słodko: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy