Na początku ubiegłego wieku podróżnik Timkrajang wymyślił SOS Sriracha. Chciał stworzyć wszechstronny dodatek, który mógłby uzupełnić każde danie kuchni tajskiej. Wyniki przekroczyły wszelkie oczekiwania, a przyprawa do pieczenia szybko stała się popularna na całym świecie.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 300 g
- czosnek - 4 ząbki
- ocet - 300 ml
- cukier - 80 g
- sól - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj ostrą paprykę wraz z nasionami i umieść na patelni.
Dodaj obrane ząbki czosnku, ocet i nalegaj całą noc pod przykryciem.
Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Dodaj cukier, sól i puree za pomocą blendera zanurzeniowego.
Przetrzyj powstałą masę przez sito i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy