Kwas chlebowy jest zwykle wytwarzany z zakwasu, wody, słodu, cukru i szerokiej gamy dodatków. Ale w dzisiejszych czasach istnieje wiele bardziej oryginalnych przepisów. Na przykład taki kwas chlebowy z rodzynek i kawy ma tak niezwykły posmak, że po prostu nie można go pomylić z niczym.
Składniki
- woda - 2.5-3 L
 - kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
 - rodzynki - 30 g
 - suche drożdże - 5 g
 - cukier - 220 g
 - kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej wodę do około 35-40 stopni.
Wlej do słoika i dodaj cukier, kawę, rodzynki i kwas cytrynowy. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj.
Przykryj słoik gazą i pozostaw na 4 godziny w cieple.
Gdy w napoju pojawią się bąbelki, odcedź kwas chlebowy, butelkuj i schłodź.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy