Kwas chlebowy jest zwykle wytwarzany z zakwasu, wody, słodu, cukru i szerokiej gamy dodatków. Ale w dzisiejszych czasach istnieje wiele bardziej oryginalnych przepisów. Na przykład taki kwas chlebowy z rodzynek i kawy ma tak niezwykły posmak, że po prostu nie można go pomylić z niczym.
Składniki
- woda - 2.5-3 L
- kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
- rodzynki - 30 g
- suche drożdże - 5 g
- cukier - 220 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej wodę do około 35-40 stopni.
Wlej do słoika i dodaj cukier, kawę, rodzynki i kwas cytrynowy. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj.
Przykryj słoik gazą i pozostaw na 4 godziny w cieple.
Gdy w napoju pojawią się bąbelki, odcedź kwas chlebowy, butelkuj i schłodź.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy