Miłośnicy kuchni gruzińskiej z pewnością ucieszą się z tego przepisu. Dzisiaj przygotujemy tkemali z tarniny. Kwaśne jagody doskonale spełniają rolę głównego składnika. Moim zdaniem ta wersja ostrego sosu może równie dobrze konkurować z oryginałem.
Składniki
- turn - 500 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 3 ząbki
- mięta - 2 gałązki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 CZ. l.
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz Tarninę, włóż do garnka z wodą i gotuj przez 15 minut.
Przetrzyj miękkie owoce przez sito.
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Zmiel miętę, ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.
Wymieszaj puree z tarniny i półfabrykat z czosnkiem. Dodaj masło, kozieradkę, sól i cukier.
Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 3-5 minut, często mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy