Staram się nie kupować keczupu. Nie jest to trudne do samodzielnego przygotowania, zwłaszcza że możesz wybrać równowagę przypraw, soli i cukru według własnego gustu. Na przykład wymyśliłem dla siebie idealny przepis na ostry keczup. Jego stopień pieczenia jest średni.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 200 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 20 g
- cytryna - pół
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, obraną cebulę i czosnek.
Pokrój bułgarską i ostrą paprykę na pół, usuń nasiona i łodygi.
Włóż półfabrykaty do rondla, dodaj sól, cukier, wodę i gotuj przez 15 minut pod pokrywką.
Przetrzyj miękkie warzywa przez sito.
Puree warzywne wymieszaj z olejem i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Dodaj sok z cytryny, posyp kolendrą i gotuj przez kolejne 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy