sosy 13.06.2023

sos mleczny

20 min
4 porcje
Sos mleczny
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Żaden sos nie będzie w stanie ciągnąć mleka w jego delikatności i miękkości. Jest idealny do makaronów, mięs, owoców morza, kurczaka, warzyw i grzybów – i prawie wszystkiego. Jest też mniej kaloryczny niż sosy z ciężkiej śmietany.

Składniki

  • mleko - 2 szklanki
  • masło - 20 g
  • mąka - 2 art.
  • przyprawy i przyprawy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podsmaż mąkę na oleju na złoty kolor.

Wlej mleko, ciągle mieszając.

Gotuj sos, aż zgęstnieje i dopraw do smaku.

W razie potrzeby przetrzyj go przez sito.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy