To danie jest żartobliwie nazywane "leniwym sushi". I rzeczywiście, poke z łososiem smakuje bardzo podobnie do japońskich bułek, jedyną różnicą jest podawanie. Weź najświeższe ryby i wysokiej jakości ryż na tę przekąskę i ciesz się wspaniałym daniem hawajskim.
Składniki
- Ryż basmati - 300 g
- łosoś - 350 g
- awokado - 2 szt.
- sos sojowy - 4 łyżeczka
- sok z cytryny - 100 ml
- sól - do smaku
- Sezam - 4 łyżeczka
- kolendra - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz, gotuj do miękkości, przenieś do miski.
Pokrój filet z łososia na te same plastry, miąższ awokado na kawałki. Umieść wszystko w jednym pojemniku i marynuj mieszanką sosu sojowego i soku z cytryny. Wyślij do lodówki na 10 minut.
Marynatą, której ryba nie wchłonęła, polej ryż, wymieszaj i Posol do smaku. Ryż ułożyć na porcjowanych talerzach.
Na ryż ułóż kawałki marynowanego łososia i awokado, posyp sezamem i udekoruj gałązkami świeżej kolendry.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy