Zwykle SOS gruziński jest przygotowywany ze specjalnej odmiany śliwki wiśniowej. Próbowałem ugotować tkemali ze śliwek i zapewniam cię, że ta opcja jest również godna uwagi. Radzę wybierać kwaśne i niedojrzałe owoce różnych odmian. Dzięki temu bukiet smaków okazuje się ciekawszy.
Składniki
- śliwki (kwaśny) – 500 g
- czosnek - 20 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- kozieradka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół, obierz i włóż do rondla.
Dodaj wodę i gotuj przez 20 minut.
Przetrzyj miękkie śliwki przez sito.
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Zmiel ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.
Zmiel przyprawy, cukier i sól w moździerzu.
Połącz puree śliwkowe, suchą mieszankę przypraw, ostrą paprykę i czosnek.
Gotuj wszystko razem przez 20 minut, często mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy