sosy 30.06.2023

tkemali ze śliwki

50 min
4 porcje
Tkemali ze śliwki
Nataliia Sirobaba, stock.adobe.com
0

Zwykle SOS gruziński jest przygotowywany ze specjalnej odmiany śliwki wiśniowej. Próbowałem ugotować tkemali ze śliwek i zapewniam cię, że ta opcja jest również godna uwagi. Radzę wybierać kwaśne i niedojrzałe owoce różnych odmian. Dzięki temu bukiet smaków okazuje się ciekawszy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół, obierz i włóż do rondla.

Dodaj wodę i gotuj przez 20 minut.

Przetrzyj miękkie śliwki przez sito.

Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.

Zmiel ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.

Zmiel przyprawy, cukier i sól w moździerzu.

Połącz puree śliwkowe, suchą mieszankę przypraw, ostrą paprykę i czosnek.

Gotuj wszystko razem przez 20 minut, często mieszając.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy