Gotujesz obiad w stylu włoskim? Ugotuj makaron i ugotuj Bolognese. SOS najlepiej dusić na małym ogniu tak długo, jak to możliwe. Idealnie proces trwa około dwóch godzin. Ten przepis to przyspieszona wersja Bolognese w 1 godzinę.
Składniki
- mielona wołowina - 350 g
- pomidory - 300 g
- seler - 100 g
- marchew - 1 rzecz
- szalotka - 1 rzecz
- śmietana - 50 ml
- pasta pomidorowa - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- wino - 2 art.
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, seler i obrane szalotki.
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Dodaj pomidory, seler i kontynuuj smażenie przez 8-10 minut.
Dodaj mięso mielone i gotuj przez kolejne 10 minut. Dokładnie ugniataj grudki szpatułką.
Dodaj wino, koncentrat pomidorowy, sól, przyprawy, śmietanę i bulion. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy