Przygotowanie takich sałatek zajmuje bardzo mało czasu. Dzieje się tak w przypadkach, gdy przygotowywane są proste opcje z warzywami. Tym razem trochę skomplikujmy zadanie i przygotujmy pyszną sałatkę z pieczoną wieprzowiną!
Składniki
- Funchoza - 250 g
- wieprzowina (polędwica) – 250 g
- pomidory koktajlowe - 150 g
- papryka (duży) – 1 rzecz
- fasolka szparagowa - 100 g
- Olej roślinny - 30 ml
- olej sezamowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sos rybny - 2 łyżeczka
- liść laurowy (mielony) – 0,5 CZ. l.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę, zieloną fasolkę, pomidory i obraną paprykę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż wieprzowinę i smaż przez 7-10 minut.
Posyp zmielonym liściem laurowym, wlej 150 ml wody i przykryj. Dusić przez 25-30 minut na małym ogniu.
Pokrój gotową wieprzowinę na jeszcze mniejsze kawałki.
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Gotuj zieloną fasolę w osolonej wodzie przez 2 minuty.
Połącz funchozę, wieprzowinę, paprykę, brokuły i zieloną fasolkę.
Osobno wymieszaj ocet ryżowy, sos rybny, olej sezamowy, zmieloną czerwoną paprykę i sól.
Wlej powstały sos do sałatki i wymieszaj. Możesz dodać zieloną cebulę, sezam lub prażone orzeszki ziemne.