Oryginalna wersja popularnego sosu. Tym razem pesto jest zrobione z selera, a zamiast parmezanu używa się twarogu. Z tego powodu sól będzie musiała zostać dodana więcej niż zwykle. Ogólnie rzecz biorąc, lepiej skupić się tutaj na swoim guście.
Składniki
- seler (łodygi) – 150 g
- twaróg - 3 art.
- czosnek - 2 ząbki
- orzeszki piniowe - 2 art.
- sok z cytryny - 50 ml
- oliwa z oliwek - 150 ml
- tymianek - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suszone orzeszki piniowe przez kilka minut na patelni.
Umieść łodygi selera, orzechy, twaróg i obrany czosnek w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj sok z cytryny, sól, tymianek, olej i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy