Piękny słodko-kwaśny sos można przygotować nie tylko w stylu azjatyckim, ale także gruzińskim. Na przykład ze śliwki. W takim przypadku odpowiednie są dowolne odmiany lub możesz nawet wziąć śliwkę wiśniową. Nadal okazuje się bardzo smaczny i oryginalny.
Składniki
- śliwki - 250 g
- imbir - 2 zobacz
- cynamon - 1 różdżka
- kolendra - 0.5 łyżeczka
- ocet ryżowy - 1 łyżeczka
- suszone chili - 1 szczypta
- cukier - 1 art.
- sól - 1 szczypta
- woda - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój imbir na talerze, dodaj laskę cynamonu, kolendrę i wodę i gotuj przez kilka minut po ugotowaniu.
Dodaj posiekane śliwki i sól i gotuj wszystko razem, aż śliwki będą miękkie.
Usuń cynamon i ubij wszystko blenderem. Przetrzyj masę przez sito.
Dodaj pozostałe składniki do sosu i gotuj przez 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy