W Tajlandii jedzenie jest często przyprawiane pikantnymi dodatkami. Pomaga to łatwiej tolerować ciepło i dobrze chroni organizm przed infekcjami. Na szczęście takie zadania nie stoją przed nami. Przygotujemy tajski sos, aby ozdobić znane potrawy egzotycznym smakiem.
Składniki
- Chili - 2 strąk
- czosnek - 20 g
- imbir - 10 g
- cebula - 1 rzecz
- Skórka (limonka) – 1 art.
- sos sojowy - 100 ml
- olej sezamowy - 20 ml
- kolendra - 0,5 CZ. l.
- czarny pieprz - 3 groszek
- Zira - 0,5 CZ. l.
- sól morska - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel chili, obrany imbir, cebulę i czosnek w blenderze.
Zetrzyj przyprawy i skórkę z limonki w moździerzu.
Rozłóż aromatyczną mieszankę na suchej patelni i smaż przez 1 minutę.
Połącz sos sojowy, olej, półfabrykat chili, sól morską i smażone przyprawy. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i zaparzaj przez 10-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy