
Nawet zwykły makaron będzie smaczniejszy, jeśli podasz do niego sos grzybowy z pieczarek. Można go łatwo przygotować w 20 minut. Aby zachować naturalny smak potraw, przyprawy należy dodawać ostrożnie. Pozostałe szczegóły znajdują się w przepisie.
Składniki
- pieczarki - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- mleko - 400 ml
- masło - 50 g
- mąka - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- gałka muszkatołowa (mielony) – 0,5 CZ. l.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Wlać na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć, aż będzie przezroczysta.
Dodaj zmiażdżone pieczarki i gotuj przez 10 minut, często mieszając.
Ciepłe mleko wymieszaj z solą, mąką i wlej do rondla ze smażonymi grzybami.
Dodaj przyprawy, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut, często mieszając. Sos powinien dobrze zgęstnieć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy