Kuchnia Azjatycka słynie z pikantnych, pikantnych sosów. Tajski słodko-kwaśny jest jednym z moich ulubionych. Nadaje się do lekkich sajgonek, warzyw, makaronu, kurczaka-tak, prawie do każdego dania. I przygotowanie wcale nie jest trudne.
Składniki
- woda - 0.25 szklanki
- cukier - 0.25 szklanki
- czosnek - 1 ząbek
- imbir - 1-2 cm
- suszone chili (płatki) – 1 art.
- ocet winny (Biały) – 2 art.
- ketchup - 2 łyżeczka
- skrobia - 1 art.
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj imbir i czosnek.
Dodaj do nich wodę, cukier, płatki chili, sól, ocet i keczup według uznania.
Wymieszaj i zagotuj.
Rozpuść skrobię w łyżce wody.
Wlej go do sosu, ciągle mieszając.
Zdejmij sos z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy