Popularna sałatka składa się z dość przeciętnych składników. Pyszny dressing nadaje mu szczególny smak, a dziś powiem Ci, jak go ugotować. Klasyczny sos sałatkowy Cezar obejmuje anchois. Nie można ich wykluczyć ani zastąpić.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- parmezan - 50 g
- sardele - 4 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- musztarda - 2 art.
- oliwa z oliwek - 180 ml
- sok z cytryny - 3 art.
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W przygotowanym pojemniku rozbij jajka.
Dodaj musztardę, olej i ubij, aż będzie gładka.
Dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę i kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty.
Dodaj posiekane anchois i sok z cytryny. Dokładnie zmiel przedmiot blenderem.
Zetrzyj parmezan, Dodaj do sosu i włącz blender na kolejne 2 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy