Nawet ci, którzy nie znają kuchni francuskiej, prawdopodobnie słyszeli o beszamelu. Biały sos jest dodawany do lasagne, podawany z mięsem i makaronem. Klasyczny przepis na sos beszamelowy wykorzystuje mleko i śmietanę. Nie można ich zastąpić innymi produktami mlecznymi.
Składniki
- masło - 50 g
- mleko - 400 ml
- mąka - 3 art.
- śmietana - 100 ml
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
W małym rondlu rozpuść masło.
Dodaj mąkę i gotuj przez 1,5 minuty, często mieszając. Masę należy smażyć na złoty kolor.
Cienkim strumieniem wlej ciepłe mleko, ciągle mieszając.
Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Pamiętaj, aby mieszać, w przeciwnym razie sos się przypali.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy