sosy 14.06.2023

klasyczny sos beszamelowy

15 min
5 porcji
Klasyczny sos beszamelowy
koss13, stock.adobe.com
0

Nawet ci, którzy nie znają kuchni francuskiej, prawdopodobnie słyszeli o beszamelu. Biały sos jest dodawany do lasagne, podawany z mięsem i makaronem. Klasyczny przepis na sos beszamelowy wykorzystuje mleko i śmietanę. Nie można ich zastąpić innymi produktami mlecznymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W małym rondlu rozpuść masło.

Dodaj mąkę i gotuj przez 1,5 minuty, często mieszając. Masę należy smażyć na złoty kolor.

Cienkim strumieniem wlej ciepłe mleko, ciągle mieszając.

Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Pamiętaj, aby mieszać, w przeciwnym razie sos się przypali.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy